Reklama
 
Blog | Pavel Čejka

Otevřený dopis děkanu Ševčíkovi

“Není těžké se rozhodovat, pokud znáš své zásady.” ― Roy Disney

Vážený pane děkane, dovolte nám reagovat na Váš rozhovor s Hospodářskými novinami (Šrajbrová, 2014)  týkající se omezení 4 magisterských oborů při Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze.

Není v povaze tohoto dopisu, komentovat způsob práce akreditační komise, či kvalitu vedení fakulty. Avšak chceme se vyjádřit k Vaší odpovědi na poslední otázku, týkající se reakce na aktivity komise: „…nemůžeme zatím nic podnikat,  protože nevíme, co nám vytýkají.” Tato reakce nám příjde zcela logická. Na druhou stranu bychom ji nečekali od člověka, který sám sebe identifikuje jako liberála. Proto Vás chceme upozornit jaké další liberální nástroje máte k dispozici.

Definice liberálního ekonoma je jednoduchá, je jím ten kdo věří, že: „ekonomika má být organizována na základě individuálních voleb, které pak budou mít větší efektivitu než-li rozhodnutí kolektivní, či institucionální“ (Adams, 2001). Pokud tomu tak je, domníváme se, že čekání na další informace, nebo akce,  akreditační komise jsou v rozporu s touto definicí. Chápeme to správně že liberál bude čekat na rozhodnutí kolektivního charakteru, což odporuje jeho přesvědčení?

Reklama

Nicméně vidíme jednoduchou cestu jak ven z této šlamastiky filozofické povahy. Navrhujeme Vám, abyste nehleděl na akreditační komisi MŠMT, ale zakoupil akreditaci zahraniční, zavedl školné a nechal si pak samotné potenciální studenty zvolit magisterský program na Vaší fakultě, která by tímto nezatěžovala daňové poplatníky.

Finální rozhodnutí je na Vás, avšak pevně doufáme, že budete mužem svých zásad, tudíž né pouze kázat liberální vodu a pít státní víno.

 
Citované zdroje

Adams, I., 2001. Political Ideology Today. Manchester: Manchester University Press.

Šrajbrová, M., 2014. Návrh akreditační komise omezit čtyři naše obory je absurdní, říká děkan Ševčík. [Online]přístupné na: http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-62823610-navrh-akreditacni-komise-omezit-nase-obory-je-absurdni-rika-dekan-sevcik [přístup 19, září 2014].