Reklama
 
Blog | Pavel Čejka

Kvitová je hrdina pane V/Humle

"Žárlivost je pocta, kterou platí průměrní geniúm" Fulton J. Sheen 

Který hrdina je Váš nejoblíbenější? Mým největším oblíbencem je v současné době Iron man a to nevím, zda-li je to kvůli ztvárnění této postavy Robertem Downey jr., či prostě protože se rád ztotožňuji s životním stylem hlavního hrdiny. Až na to, že nejsem jak sám sebe představil Tony Stark v Avengers „šovinistický, geniální, sexy miliardář“. Avšak pokud bych byl, tak bych chtěl být Iron man. Ještě před Iron manem byl mým favoritem poutník věků, čaroděj Gandalf. Sice neměl high-tech oblek, doktorát z MIT, sbírku sportovních aut a ani 39 triliard dolarů, ale zase to byl moudrý kouzelník, slovutný čaroděj a dokázal pouze inteligencí a odvahou porazit draka Šmaka, Sarumana i Saurana.

Přemýšleli jste někdy, co je hrdina a proč je důležitý? Je to člověk který nám připomíná, co všechno lze dokázat. Připomíná to co je správné a také nám přináší onen pocit husí kůže z myšlenky že my (smrtelníci) to dokážeme také. Možná nám připomíná proč být hrdý na to že jsme z malé zemičky v srdci Evropy.

Pojďme se podívat na jedno, USA má Spidermana, Supermana a Batmana, Německo má svůj fotbalový tým, Čína opičiho krále a Česko….hmmm, moment, kdo je náš hrdina? Není Vám divné, že když se nás čechů někdo zeptá jakého máme hrdinu, každý z odpovědí váhá?

Reklama

To mě přivádí k výroku, bývalé dopravní rosničky a poslance za ČSSD,  pana Humla, který namísto aby se radoval z výkonu Petry Kvitové, která již podruhé vyhrála Wimbledon ji poděkoval tím, „že by měla vrátit české občanství“…jelikož „odvádí daně v Monaku“ (Aktuálně.cz, 2014). Zaměstnáním pana Humla v poslanecké sněmovně je, formou legislativního procesu, vytváření prostředí ve kterém by hrdinové mohli nerušeně dělat svou práci. Avšak za celých svých 59 let života jediným hrdinstvím pana magistra byly pouze 4 schválené zákony (Naši Politici, 2014; Poslanecká Sněmovna Parlamentu ČR, 2014) a ani jeden se netýkal podpory sportu. Čili tímto bývalý přislušník VB, pouze poukazuje na svou nekompetenci v roli tvůrce zakonů. Což je činnost za kterou ho platím ze svých daní a nejsem osobně s jeho výkonem vůbec spokojen. 

Pojďme to porovnat s Petrou, která za svých 24 let zvládla být 4. nejlepší světovou hráčkou, vyhrát 12 WTA a 7 ITF turnajů (WTA, 2014) a to vše pouze jako výsledek tvrdé práce. Nikdo ji nepřispěl a musí si sama platit svůj realizační tým. A teď pozor! V pondělí jsem se procházel po University of Cambridge, později pak po břehu Temže a ptal se lidí náhodně, koho z Česka znají. Skoro všichni mi řekli „Václav Havel, Petr Čech a Petra Kvitová“ a někteří dodali „měli byste být hrdí na takovou sportovkyni a takového politika“. Bohužel nikdo neznal pana Humla. Proto tenisovým skorém Petra Kvitová vs. Stanislav Huml 3:0.

Bohužel se nedokážu ztotožnit s výsledky práce pana Humla, ale stejně jako Ironman, či Gandalf je pro mě Petra někdo ke komu mohu vzhlížet a kdo mě dělá hrdým, že jsem Čech. A proto pane Humle dovolte mi konstatovat, že při porovnání s Vámi je (obdobně jako např. Milada Horáková) Petra Kvitová hrdinka. Navíc si myslím, že byste měl zvážit občanství Putinovi Ruské Federace, kam byste svým morálním postojem a způsobem vystupování skvěle zapadl (BBC, 2013).

 

Zdroje: 

Aktuálně.cz, 2014. Poslanec Huml označil vítězku Wimbledonu Kvitovou za „špínu“. [Online]
Available at: http://sport.aktualne.cz/poslanec-huml-oznacil-vitezku-wimbledonu-kvitovou-za-spinu/r~a35663b8085111e4a60c0025900fea04/
[Accessed 2014 Srpen 2014].

BBC, 2013. Russia’s freedoms crackdown ‚worst since USSR fall‘. [Online]
Available at: http://www.bbc.com/news/world-europe-21282254
[Accessed 2 Srpen 2014].

Naši Politici, 2014. Mgr. Stanislav Huml. [Online]
Available at: http://www.nasipolitici.cz/cs/politik/1410-stanislav-huml/predkladatel-navrhu-zakonu
[Accessed 2 Srpen 2014].

Poslanecká Sněmovna Parlamentu ČR, 2014. Sněmovní tisky. [Online]
Available at: http://www.psp.cz/sqw/tisky.sqw?nz=5921
[Accessed 2 Srpen 2014].

WTA, 2014. PETRA KVITOVA. [Online]
Available at: http://www.wtatennis.com/players/player/13403/
[Accessed 2 Srpen 2014].