Reklama
 
Blog | Pavel Čejka

Jak zvládne Česko 6 mega trendů, které nás zasáhnou v roce 2015-2020?

Kultura je to, co způsobilo že člověk je něčím jiným než náhodným úkazem v přírodě. -André Malraux-

Vědci Oxfordské univerzity společně s jejich kolegy z Citi Bank představili ve své studii 6 trendů, které zcela změní pochopení dnešního světa z pohledu současného člověka:

  1. svět se stává více a více propojeným,
  2. globální populace stárne,
  3. velký nárůst nové technologie,
  4. světová ekononomika bude tažená rozvojovými trhy,
  5. systémové chyby ovlivní světový trh a
  6. současný systém národních vlád nebude dostatečně pružný, aby dokázal reagovat na rychle se měnící svět.

S některými trendy se vypořádat jako Česko nemůžeme, např. stárnoucí populace, avšak s mezikulturní integrací a jinými ano. Toto mě přivádí na myšlenku, jak si poradí našinec s těmito trendy? 

Člověk se rodí do společnosti, která mu pak prostřednictvým svých hodnot, symbolů, příběhů, hrdinů a rodičovskou výchovou vštípí způsob chování, která ho bude provázet celý život. Příkladem je například vnímání barev bílá jako barva nevinnosti je typická pro evropské svatby, avšak v Číně je bílé roucho oblékáno na pohřby. 

Reklama

Kultura může být definována jako „způsob jakým máme naprogramováný mozek“ (Hofstede, 2002), tento program se již pak velmi těžce mění a žijeme s ním po celý život. Pokud si němci řeknou, že se sejdou v 16:00, tak to jejich mozek přeloží jako skutečně ve 4 hodiny, naproti tomu by italovi velel jeho program, aby přišel v půl páte. Jak se dá ale posoudit rozdílnost, či shodnost jednotlivých kultur? Holandský profesor Geert Hofstede přišel s 4 základními charakteristikami kultury a to: respektu k autoritám, individualismus vs kolektivistmus, maskulinus vs feminismus a strach z neznámého. 

Ačkoli hodnoty pro ČR byly zprvu pouze odhadovány, v dnešní době jsou k dispozici některá měření hodnot definující naši kulturu a to konkrétně (Čejka, 2012): 

  • Respekt k autoritám: 52
  • Individualismus: 104
  • Feminismus: 49
  • Strach z neznámého: 110

Co to ale znamená? Mohli bychom charakterizovat čecha jako člověka který je upjatý  ve vztahu k autoritám, jedná formálně, dělá rozhodnutí sám (nehledá rady ostatních), chce mít hlavně „pohodu“ dobré vztahy s přáteli a rodinou a snaží se vyhnout čemukoli novému (je absolutně konzervativní). 

Pokud bychom se podívali po svých sousedech(např. Slovenska, Německa, USA a Japonska), pak bychom dospěli k následujícím výsledkům*. 

 Co to však znamená v praxi vzhledem k megatrendům?

Promíchávání kultur 

Strach z neznámého v kombinaci s tím, že si češi vše rozhodují nejraději sami nás staví do nelehké role v našem postoji vůči cizím kulturám. Stejně jako země vycházejícího slunce, tak i čech neví jak se vyrovnat s cizinci. Tudíž tento trend nás oproti Slovensku, či USA zasáhne poměrně silně a budeme se s ním jen těžko prát. Bohužel zde se zříkáme příležitosti učit se od jiných kultur a izolujeme se od zbytku světa. Nevěříte? Vzpomeňte na poslední prezidentské volby..

Rychlý rozvoj technologie

Vysoký strach z neznámého nám velí nezkoušet nic nového, pokud to nebude doopravdy otestováno a vyzkoušeno jinde, či pokud jsme si to sami nevymysleli. Zároveň se při pokusu o zavedení nové technologie pojistit rigidním manuálem, toto je charakteristické pro naši zemi stejně jako Japonsko. Již o poznání lépe jsou na tom Němci. Pro země jako USA by se dalo říci, že je jím vlastní nové věci přejímat rychle učit se z chyb při jejich zavádění. Tudíž ve stínu trendu rychlého rozvoje technologie vstupujeme do závodu s mírným kulturním handicapem. 

Systémové chyby způsobující světové finanční krize

Nedávná krize prokázala dobrou připravenost českých bank a finančních institucí na systémové selhání. Je toto také spojeno nějak s kulturní charakteristikou? Ano, je. Státy s vysokým strachem z neznámého a feminími hodnotami mají většinou averzi k riziku, proto nejradějí ukládají své peníze do aktivit s jistým výsledkem a minimalizují riziko jak jen je to možné. Toto je opak ve spojených státech, kde lidé preferují investici do aktivit spojených s vyší mírou rizika, ale i potenciálního zisku. V rámci systémových chyb si stojíme dobře; náš mozek je naprogramován k jejich odstraňování. 

Nedostatečná pružnost státních vlád

Nejen, že se český volič bojí změny, avšak má zároveň velký respekt k stávajícím autoritám. „Když už tam ta vláda je, tak se nebudu proti ní bouřit“. Toto v kombinaci se zaměřením české společnosti na individuální blahobyt a strachu z neznámého z nás dělá „spící kachnu“. Kulturně jsme asi z historických důvodů naprogramováni k tomu abychom seděli na tom svém rybníčku, schovali hlavu pod křídlo a čekali až se bouře přežene. Ano, v minulosti se nám to nejednou vyplatilo, ale otázkou zůstává zda-li není občas není lepší alespoň zkusit vzlétnou a podívat se zhůry na to jak ten náš rybník doopravdy vypadá a jak se daří v okolí.

Příkladem může být vlažný postoj české vlády vůči západním sankcím uvaleným v případě války na Ukrajině.

Přichází neklidné období rychlého životního stylu, interkulturizace, čas nových doposud nepředstavitelných technologií, ale i dalších krizí plynoucích z systémových chyb struktur nedostatečně pružných pro život v 21. století. Pro nás čechy to bude těžká zkušenost, protože náš pohodlný životní styl založený na konzervativnosti bude každodenně konfrontován s měnící se realitou. Kultura se změnit nedá, či to trvá staletí a tak se musíme snažit využít našich vrozených předností jako např. systematičnosti, pragmatičnosti a skvělého smyslu pro humor (vždyť Jára Cimrman je hrán již i v angličtině), s nadějí že mega trendy pro roky 2020-2030 budou přeci jenom příznivější pro ten náš malý, ale hezký český rybníček.  

*hodnoty jsou v rozsahu 0-130 (jednotka: síla kulturního faktoru dle Hofstede, 2002). Měřeno dotazníkovou metodou na vzorku 160.000 respondentů (Hofstede, 2002) a triangulační metodou pro evaluaci ČR (Čejka, 2012).

Zdroje obrázků: 

http://historum.com/speculative-history/24945-judaism-christianity-islam-even-chinese-local-religion-all-ancient-egypt-2.html

http://www.wigym.cz/glossarium/wp-content/uploads/2013/01/JB47dd65_hrad.jpg

http://oh.idnes.cz/svet-si-vsiml-ceskych-holinek-na-olympiade-fj7-/olympiada-londyn-2012.aspx?c=A120728_103937_oh-dalsi-zpravy_elv

Studie: 

Hofstede, G., 2001. Culture’s consequences : comparing values, behaviors, institutions, and organizations across nations. 2nd Edition ed. Thousand Oaks: Sage Publications.

Čejka, P., 2012. Dissertation: An examination of the robustness of Hofstede’s 4 dimensional cultural model and its marketing implications in the perspective of the Czech Republic. St Andrews: University of St Andrews Press