Reklama
 
Blog | Pavel Čejka

Nový žebříček světových škol pod 50 let

The Higher Education každoročně zveřejňuje žebříček nejlepších světových univerzit. Klasickému žebříčku světově uznávaných vzdělávacích institucí vévodí americké a britské super-univerzity (Oxford, Cambridge, CALTECH, MIT, Harvard). Ačkoli studium na světových TOP100 láká mnoho studentů, jelikož titul zabezpečí absolventu dobrou práci a slibnou budoucnost, není toto studium dostupné všem a to kvůli vysokým nákladům, obrovské konkurenci a také nutné velké porci štěstí. Z tohoto důvodu, mladé a inovativní instituce poskytují alternativu na velmi dobré vzdělání.

Tudíž pro některé může být mnohem zajímavější hodnocení mladých škol, s tradicí kratší než 50 let. Britské ostrovy mají v žebříčku dynamických institucí hned 25 škol s Univerzitou Dundee na 16. místě. Bath a Surrey následují. Mnohé napadne že studium na škole z ranku U50 není dostatečně prestižní a kvalitní, avšak opak může být pravdou. České univerzity se umístily v žebříčku tradičních univerzit na nelichotivých pozicích, VŠB (301-350), VUT, ČVUT, Masarykova a Karlova univerzita pak v kategorii 501-600. Naproti tomu např. již zmiňované Dundee je v celosvětovém měřítku na 185. místě, navíc poskytuje poměrně zajímavá stipendia pro české zájemce. Mimo to některé z mladých škol mají nádherné kampusy, jako např. National Sun Yat-sen Univerzita; či jsou v dané zemi velmi uznávány tak jako University of Bath (UK TOP15).

National Sun Yat-sen University

National Sun Yat-sen University

Účelem vzdělávání je měnit zrcadla v okna (S.J. Harris)

Jak si stojí české vzdělávání v hodnocení U50? Špatně bohužel. Mezi top 150 nemáme ani jediného zástupce, zatímco ekonomicky srovnatelné země jako Portugalsko, či Slovinsko mají každá po jedné univerzitě. Taiwan má v žebříčku hned 5 zástupců. V hodnocení se vyskytují i Israel, Irán, či např. Malaysie. Toto jen podtrhuje nutnost reformy terciálního vzdělávání v ČR.

TOP 10 U50

  1. Ecole Polytechnique Federale de Lausanne
  2. Nanyang Technological Univesity
  3. Hong Kong University of Science and Technology
  4. Maastricht University
  5. Polah University of Science and Technology
  6. Korea Advanced Institute of Science and Technology
  7. University of Konstanz
  8. Karlsruhe Institute of Technology
  9. Pierre and Marie Curie University
  10. Scuola Superiore Sant‘ Anna

Co tedy zvažovat při volbě školy? Faktorů je více a nikdy to není jednoduchá volba. Když budete přemýšlet o vysokoškolském studiu, vždy zvažujte mezi domácím či zahraničním vzděláváním. Berte v potaz finanční stránku věci, lokaci školy a také jak se v danném místě cítíte. Určitě se pokuste navnímat atmosféru školy, kvalitu a přístup pedagogů, studijního oddělení a kolektivu studentů. Mladá, či lokální univerzita má zcela jiný charakter než-li 500 let stará škola. Avšak ani mladá univerzita nemusí být špatná, a na trhu práce Vám poskytne dobrou startovní pozici. Nebojte se Asie! I když to zní jako obrovské dobrodružství, studium v Asii má co nabídnout a určitě bych jej nepodceňoval – obzvláště Taiwan, Singapore či Hong Kong.

Pokud se rozhodnete zůstat v ČR a studovat management, pak přikládám své soukromé doporučení:

  1. FIM UHK
  2. FM VŠE
  3. CERGE EI
  4. KATZ PITT
  5. CEMS VŠE
Reklama