Reklama
 
Blog | Pavel Čejka

Čtyři triky jak nezabít kreativitu na vysoké škole

Vidíte nějakou věc a řeknete si, proč? Ale já sním o věcech, které nikdy neexistovaly a pak se ptám, proč ne? - G. B. Shaw

Každý čtvrtý člověk v ČR vystudoval vysokou školu. Avšak ruku na srdce, kolik z nás bylo na škole doopravdy kreativních? Namísto snu o poznání jsme se všichni jen útrpně „biflovali“ seznamy letopočtů a pak z nich skládali nesmyslené zkoušky. Studie ukazují jak to, že tento fenomén je ovlivněn 40 lety komunistické hegemonie, ale také že v roce 2050 bude mít tento způsob vzdělání negativní vliv na české HDP. Není jednoduché změnit systém od píky, a proto to bude v naší zemičce trvat ještě nějaký pátek než vysoké školství bude na západní úrovni…a třeba se tam nikdy nedoškrábe, protože nám už dávno ujel vlak (ale to je jiná diskuze). Na druhou stranu je pár věcí, které můžeme udělat již dnes sami. Dovolte mi představit pár triků jak na škole nezabít kreativitu. 

Trik 1: Studujte co Vás baví

„Nežíjte cizí životy, vaše vnitřní já ví čím chcete být…“ káže Steve Jobs při jeho řeči pro studenty Stanfordské Univerzity v roce 2005. Výzkumy ukazují, že člověk se při denních činnostech nudí nebo se bojí dělat něco nového a tak zůstává chycen v pasti nudy. Avšak každý má stav, kterému se říká „tok“. Už se Vám někdy stalo, že jste něco dělali a nevnímali jste jak Vám čas utíká, protože Vás to hrozně bavilo? To jste byli chyceni v proudu toku. Proto je důležité abyste studovali věci které Vás baví, věci které ve Vás zapálí vášeň. A ruku v ruce s tímto plamenem přichází i kreativita. 

Reklama

Trik 2: Naučte se být kritičtí

Harvard, Oxford, UCLA, zvučná toť jména. Kromě velmi vysoké prestiže mají všechny slovutné zahraniční školy něco společného. Učí studenty kriticky myslet. Kritické přemýšlení není těžké, ale dokáže být obrovsky intelektuálně stimulující a zejména pak kreativní. Proto jakmile dostanete nudné zadání referátu, přestaňte vytahovat z učebnic nic neříkající fakta a zkuste napsat kritickou evaluaci. Pokud začnete již v prvním ročníku, uvidíte za 3 roky jak kreativní a zábavné může studium být. A uvidíte, že jste na míle předeběhli své spolužáky v tom jak dokážete přemýšlet. 

Jak na kritickou evaluaci?

Trik 3: Sněte

„..Nikdy nepřestaňte stavět vzdušné zámky. A když už si představujete svůj zámek v oblacích, tak pod ním jen prostě postavte základy“ zaznělo ve slavostním projevu pro absolventy Univerzity Sv. Ondřeje v roce 2012. Nikdy nepřestávejte snít. Parní stroj, letadlo, teorie relativity, tank, či DNA vznikli právě protože muži a ženy nepřestali snít o tom, že dokážou létat, stát na měsíci, či cestovat časem. A stejně je to o Vás; pokud budete snít, o tom že dokážete změnit svět, tak se tomu také tak může v reálu stát. Vědci také zjistili, že pokud máte svůj sen a jdete si za ním, tak i v případě že se Vám ve finále nesplní, tak Vaše cesta bude plná kreativity a většinou i štěstí. 

Proslovy na Univerzitě Sv. Ondřeje

Trik 4: Přemýšlejte, prožívejte, užívejte

Kreativita přichází se smíchem, radostí ale dokonce i s nesnází, či smutkem. Pocity a kreativita k sobě patří, což dokazují spousty veršů, příběhů, či uměleckých děl, které v sobě zrcadlí radost, ale i žal svých tvůrců. Ale abyste něco obdobného zažili, nesmíte stále sedět jen u knížky (dnes spíše u soc. sítí) ale vyrazit mezi lidi. Bavte se, udělejte si hezký den s přáteli, či prostě se jděte projít do lesa. Výsledek je zaručen. 

Důvod proč žít: najděte si každodenní radost

Tento návod není samospásný, je absolutně primitivní, ale vychází z vlastní zkušenosti…rád bych aby, v době kdy jsem přemýšlel kde a co studovat, mi někdo obdobného poradil. A pokud někdo zkusí všechny 4 triky a nebude ani o kousíček více kreativní má u mě dobrý drink…věřím, ale že nepříjde nikdo, protože nikdo z Vás nebude mít na takovou blbost čas, a to protože bude něco smysluplného a kreativního tvořit. 

 

Zdroj obrázku: http://deliveringhappiness.com/reasons-for-living-its-the-little-things/